Öfkenin Belirtileri ve Öfkeyi İfade Etme Biçimleri Nelerdir?

 Öfke her insanda kendisini farklı biçimde gösterir. Öfke belirtileri şunlardır:

  Fizyolojik belirtiler

Kan şekerinin yükselmesi

Nabzın ve kan basıncının artması

Sık ve zor nefes alma

Baş ağrısı

Kas, sırt ve boyun ağrıları

  Zihinsel belirtiler

Konsantrasyon bozukluğu

Düşük performans

Uykusuzluk

Dikkatsizlik

  Davranışsal belirtiler

Alkolizm

Sigara tiryakiliği

Huzursuzluk

Acelecilik

İlaç kullanımı

Aşırı yemek yeme

Ergenlik çocuklukla yetişkinlik arasında yer alan bir geçiş dönemidir

Öfkeyi İfade Etme Biçimleri

Öfkeyle birlikte birtakım fizyolojik ve psikolojik değişimler görülür. Bunlar:

Saldırgan davranış: Öfke doğrudan doğruya avlanma ve hayat mücadelesi ihtiyacına, varlığın devam ettirilmesi isteğine dayanır. Bu tür öfkenin hazzı azdır.

Yalnızca hayvanlarda değil, insanlarda da hatta eğitimli kişilerde bile bu tür öfkeye rastlamak mümkündür. Bağırmak, kızmak, eşyaları tahrip etmek ve duvarlara vurmak gibi davranışlarda bulunur.

Bastırılmış davranış: Öfke o an için bastırılıp daha sonra olumlu duygularla yer değiştirir. Bu yol sürekli kullanıldığında ve olumlu duygulara çevrilemediğinde öfke içe döner ve depresyon, Somatizasyon (psikolojik olayların fizyolojik olarak bedene yansıtılması) gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olur. Duyguların ifade edilememesi de başka rahatsızlıklara yol açar.

Kişinin kızgınlık duyguları değişir; kin, intikam alma gibi yollarla kendini göstererek ilişkilerinin bozulmasına yol açar. Özellikle kin, insanlara ait olan düşünce biçimidir; öfkeyi sürekli bastırmak, kızmıyormuş gibi görünmek, sakin kalmak ve belli etmemektir (Zamanında ifade edilmediği için birikip bir yanardağ gibi ortaya çıkabilir.).

Kontrol etme: Öfkenin amaçsal biçimi uygarlaşmış olanıdır. Kin, hiddet, kızgınlık, kıskançlık, nefret gibi biçimlerde ortaya çıkar. Saldırı isteği, akıl ve muhakemenin etkisiyle yönünü değiştirmiş ve gizlenmiş olur. Ancak tahrip etme isteği bu kez öfkelenen kişinin aleyhine dönerek kendisine zarar verir.

Dudaklarını ısırması ve tırnaklarını yemesi bunun sonucudur. Ben hiçbir şeye kızmam, öfkelenmem demek yerine kızdığımız şeylerin farkına varıp bunları uygun bir şekilde ifade etmemiz kullanabileceğimiz en etkili yöntemdir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir