Stresin Davranışsal Etkileri Nelerdir?
Stres nedeniyle bireylerin yeme, uyku, giyim-kuşam, saç tipi gibi alışkanlıklarının değişmesi, zararlı alışkanlıkların artması, konuşmalarının hızlanması, davranışlarda acelecilik, kontrolsüz bir şekilde alışveriş, ilişkilerde tartışma ve gerginlik görülmesi stresin davranışlara yansıyan yönlerinden bazılarıdır. Engellenme ve çatışma stresin başlıca nedenleridir.
Engellenmiş kişi öfke ve saldırganlık davranışları sergiler. Bir süre sonra yerini düşmanlığa bırakan öfke ve saldırganlık duygusu, kişiyi engelleyen insan, nesne ya da duruma değil başka insan, nesne ve olaylara yöneltilebilir.
Stresin davranışta oluşturduğu değişiklikler, bireyi kaçmaya ya da savaşmaya hazır hale getirir. Eğer organizma stres yaratan tehlikeyi yenebileceğini hissediyorsa “savaş” tepkisi gösterir. Tehlikeyi yenemeyeceğini düşünüyor yani yenilgiyi kabulleniyorsa “çekilme” tepkisi gösterir.
Her iki tepki ile de çözümlenemeyen durumlarda ise ya stres yaratan duruma yaklaşım biçimi değiştirilir ya da ilk amacın yerine geçecek başka bir amaç bulunur. Yani “uzlaşma” tepkisi gösterilir. Genelde bu tepkiler kişinin kendine karşı olan temel inançlarından (güçlüyüm, yapabilirim ya da beceremem, yetersizim gibi) beslenir.