Stresin Bedensel Etkileri Nelerdir?

Olumsuz bir durumla karşılaştığımızda adrenalin ve kortizol hormon üretimi artar, kalp atışı hızlanır, kan basıncı yükselir, terleme artar, kaslar gerginleşir, nefes alma sıklaşır, tükürük bezi salgısı azalır, göz bebekleri büyür.

Kendini aşırı zorlama, aşırı yorgunluk, sürekli gerginlik gibi psikolojik stresler kalbi zorlar. Strese yatkın kişilerde baş, boyun, ense, bel, sırt ağrılarına daha sıklıkla rastlanır.

Bağışıklık sistemi ve stres arasındaki bağlantıyı ortaya koyan araştırmalar vardır. Felce (inme) neden olabilir. Kanseri tetikler ya da ortaya çıkma sürecini hızlandırır.

Mide bulantısı, ülser, sindirim sorunları, astım ve romatizma gibi hastalıkların alevlenmesi, yorgunluk, yüksek tansiyon, kas gerilmeleri, sinirlilik, cilt sorunları bunların bir kısmıdır.

Psikosomatik hastalıklarda vücut, zihnin olumsuz düşünce süreçlerinden doğrudan etkilenir. Kişinin olumsuz düşünceleri hastalıklarla mücadele etme yeteneğini azaltır ve hastalıkların iyileşme sürecini uzatır.

Strese karşı gösterilen bedensel tepkiler bütün insanlarda aynı olmasına karşılık, psikolojik ve davranışsal tepkiler, kişilik ve çevre etmenlerine göre kişiden kişiye değişebilir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir