Psikolojide Doğru Karar Verme
Karar Verme: Belirli bir başlangıç noktası olan ve bu başlangıçtan itibaren değişik iş, faaliyet veya düşüncelerin birbirini izlediği ve sonunda bir tercihin yapılması ile sonuçlanan süreçtir. Problem çözmenin her aşamasında tercihler yapmak için gereklidir.
Karar verme süreci üzerinde duygusal ve bilişsel etkenler. Yaşantı, deneyim ve birikimler önemli bir rol oynar. İlk karar verme evrelerinde kararlar ahlaki ilkeler ve istekler doğrultusunda verilir. Daha sonraki evrelerde ise yasalar ve toplumsal ilkeler etkili olur.
Karar verme stratejisi, bireyin karar verme durumunda nasıl davranacağını belirlemesidir. Bu strateji, önceden planlanabildiği gibi hemen o anda da uygulanabilir.
Durum ne kadar basitse insanların irdelemesi ve mantıklı karar vermesi o kadar kolaydır ancak durum karmaşıklaştıkça mantıksız sonuçlara ulaşma olasılığı artar.
Mantık kuralları irdeleme ve karar vermeye yardımcıdır ama doğru çözümü garantilemez çünkü insanların kararları üzerinde bazen duyguları bu kurallardan daha etkili olabilir.