Kendini Gerçekleştirme Yöntemleri
Her insanın yaşam döngüsü, onun kendini gerçekleştirme yolunda attığı adımlardan oluşur.
İnsan nasıl yaşıyorsa yaşadığı şekilde kendini ifade eder. Hedefinin ne olduğu belirsiz biri, her gün televizyon başında saatlerini harcayarak tercihini bu yönde kullanmaktadır.
Hedefi olan ve bu hedefe ulaşmak için çaba gösteren biri de kendini o hedefe yaklaştıracak durumlara ve insanlara yönelirken hedefinden uzaklaştıracak durumlardan da kaçar.
Kendini Gerçekleştirenlerin Özellikleri
İnsan yaşamı, kendisi tarafından çizilen bir tablo gibidir. Herkes kendi hayatının ressamıdır. Çizimleriyle kendini ifade eder. Yoğun olarak karamsar bir ruh haline sahipseniz olumsuz inançlarınız çoksa siyah ağırlıklı bir resminiz ortaya çıkaracaktır.
Ben çok başarısızım, hiçbir şeyi beceremiyorum, kimse bana değer vermiyor gibi inançlarınız varsa yinede kendinizi bu olumsuz inançlarınıza rağmen, değiştirip geliştirebileceğinize inanıyorsanız bu siyah ağırlıklı renk öncelikle griye sonra tonu açılarak beyaza doğru bir yolculuğa çıkar.
Kendi hakkınızda düşünceleriniz gerçeğe dönüşebilir. Bilinçaltınız bu konuda yoğun bir gayret gösterir. Olaylar karşısında hem içsel hem de dışsal olarak kendinizi gözlemeniz nasıl davrandığınızı anlama yolunda önemli bir adımdır.
İnsanlar, önlerine çıkan engellere verdikleri tepkilerle kendini gösterir. Farklı tepkilerin ortaya çıkması; olayların algılanışı, tanımlanması ve yorumlanmasına bağlıdır. Bir olayla karşılaştığımızda, olayın bir gerçeği bir de bizim ona verdiğimiz anlam vardır.
Olaya yüklediğimiz anlam, nasıl davranacağımızı belirler. İnsanın yanlış algılarının olması, kendini değerlendirme sürecinde ciddi sıkıntılara neden olur. Kendini işe yaramaz ve değersiz hissediyorsa çevresinin de onu böyle gördüğünü düşünür ve gelecekte hayatının iyi olmayacağına inanmaya başlar.
Kendini gerçekleştirme yolundaki ilk adım insanın kendini tanımasıdır. Bunun için yeterliliklerini, karakter özelliklerini, güçlü ve zayıf yanlarını bilmesi gerekir.
Kendini tanımak için doğru soruların sorulması ve gelen cevapları onaylamak gerekir. Dolayısıyla kendini tanıma ve gerçekleştirme yolunda ilk barışı yine insan kendisi ile yapacaktır. İlk ulaştığı varlıkta kendi olacaktır.
Kendini Gerçekleştiren İnsanların Özellikleri
Gerçekliği verimli bir şekilde algılarlar ve belirsizliğe tahammül edebilirler.
Kendilerini ve başkalarını oldukları gibi kabul ederler.
Düşünce ve davranışı içtendir.
Kendi üzerinde yoğunlaşmaktan çok, sorun üzerinde yoğunlaşırlar.
İyi bir mizah anlayışları vardır.
Çok yaratıcıdırlar.
Gelenek dışı olmamalarına karşın öz kültürlerinin içselleştirilmesine dirençlidirler.
İnsanlığın refahı ile ilgilenirler.
Yaşamın temel deneyimlerini değerlendirebilirler.
Çok değil az insanla derin, tatmin edici kişilerarası ilişkiler kurarlar.
Hayata nesnel bir açıdan bakabilirler.
Bireyin Kendini Gerçekleştirmesini Sağlayan Davranışlar
Hayatı bir çocuğun yaptığı gibi tam bir konsantrasyonla ve her şeyi özümseyerek yaşar.
Emin ve güvenli yollara takılıp kalmaktansa yeni bir şeyler dener.
Yaşantıları değerlendirirken geleneğin, ya da çoğunluğun sesini değil, kendi sesini dinler.
Dürüsttür.
Görüşlerinin, çoğu diğer insanların görüşleriyle uyuşmuyorsa gözden düşmeye hazırlıklıdır.
Sorumluluk alır.
Yapmayı kararlaştırdığı konuda çok çalışır.
Savunmalarını saptar ve bunlardan vazgeçme cesaretine sahiptir.
Katkınız için teşekkür ederiz.