Model Alarak Öğrenme (Taklit Yoluyla Öğrenme )

Başka insanların davranışlarını gözleyerek ya da onları taklit ederek öğrenme yoludur. Bu öğrenme türünün bireyin sosyalleşmesi üzerinde çok büyük etkisi vardır çünkü birey, içinde bulunduğu toplumun kültürel özelliklerini ve yaşam biçimini büyük ölçüde model alarak öğrenir.

Bu yolla toplumsal bir varlık hâline gelir ve çevresine uyum sağlar. Tutumlar, kalıp yargılar, ön yargılar çoğu kez taklit yoluyla edinilir.

Örneğin, eğer evde kitap okuyan bir anne- baba varsa çocuğun kitap okuma alışkanlığı konusunda olumlu bir tutuma sahip olduğu görülür. “Kız anadan öğrenir bohça dizmeyi, oğlan babadan öğrenir koyun yüzmeyi” deyişinde ifade edildiği gibi cinsiyet rolleri de model alınarak oluşturulur.

Erkek çocuklar babalarını, kız çocuklar annelerini model alırlar.

Erkek çocuklar babalarını, kız çocuklar annelerini model alırlar.

Bu öğrenmede model alınan kişilerin davranışlarının nasıl olduğu çok önemlidir çünkü bazen istenmeyen, zararlı alışkanlıklar da örnek alınabilir.

Bu nedenle çocukların sosyal kimliklerinin oluşumunda önemli bir etkiye sahip aile ve eğitim kurumları ile medyanın iyi eğitimli, başarılı, çalışkan, sorumluluk sahibi, ülkesi ve insanlık için birtakım fedakârlıkları göze alan, üretken insanları rol model olarak sunması gerekir.

Gençler çok çalışın.  Ne yapıyorsanız en iyisini yapmaya çalışın. Bu, milletinize, ailenize vatan namus borcudur.” Aziz Sancar

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir