Henry Gustav Molaison’un Hayatı

1926 yılında Amerika’da doğan Henry Gustav Molaison (Henri Gustav Molisın), çocukken bir bisiklet kazası geçirdi ve kazadan sonra H.M ciddi epilepsi (sara) nöbetleri geçirmeye başladı.

Yirmili yaşlara geldiğinde epilepsi nöbetleri o kadar sıklaştı ve şiddetlendi ki H.M. normal bir yaşam sürdüremez hâle geldi. Bu yüzden beyin cerrahı Dr. Scoville (Skovıl) deneysel bir ameliyata karar verdi. H.M. 1953 yılında 27 yaşındayken hipokampüs ve amigdalasının büyük bölümünün alındığı bir beyin ameliyatı geçirdi.

Ameliyattan sonra yapılan testlerde H.M’nin zekâsında, kişiliğinde herhangi bir değişiklik ya da bozulma olmadığı tespit edildi ve H.M’nin epilepsi nöbetleri geçti ancak H.M. artık çok farklı bir bellek kaybı yaşamaktaydı.

Ameliyat sonrası H.M’nin yaşadıkları kısaca şöyle özetlenebilir. H.M. yakın zamanda olanları kesinlikle hatırlayamıyordu. Eski öğrendiklerini, anılarını, tanıdıklarını unutmuyor ancak yeni şeyler öğrenemiyordu. H.M. kendisini hep 27 yaşında sanıyordu.

 H.M. Vakası

Yakınlarının ölümünü her duyduğunda aynı üzüntüyü yaşıyor ama kısa bir süre sonra tekrar unutuyordu. Yeni motor beceriler öğrenebiliyor ancak böyle bir motor becerisi olduğunu hatırlamıyordu. Henry artık öğrendiklerini uzun süreli belleğine kaydedemiyordu.

H.M. sadece sinir bilimcilerin değil felsefe, hukuk ve sanat alanında çalışan araştırmacıların da yıllarca ilgi odağı oldu. H.M. ve diğer bunama vakaları ile yapılan çalışmalar sayesinde farklı bellek sistemlerinin, farklı beyin bölgeleri tarafından kontrol edildiği fikri kabul görmeye başladı.

Yaygın görüşe göre kısa süreli bellek sağlıklı işliyorsa bilgi uzun süreli belleğe aktarılıp kalıcı hâle gelebilirdi ancak H.M’nin kısa süreli belleği çalışmasına rağmen yeni bilgileri kalıcı hâle getiremiyordu.

Böylece bu iki bellek arasında geçiş sürecinde başka etkenlerin de olduğu fark edildi.

Motor becerilerinin H.M’nin beyninin hasar görmeyen kısımları ile ilgili olduğu anlaşıldı çünkü H.M. motor becerilerini (merdiven çıkmak, basketbol oynamak gibi) unutmamış ve yeni motor beceriler öğrenebilmişti.

You may also like...

1 Response

  1. Ayhan dedi ki:

    enteresan bir hastalıkmış, acaba yeni bilgileri alışkanlık şeklinde öğretsek öğrenebilir miydi merak ettim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir