Çocuk Gelişimi ve Beslenmesi

Çocuk Beslenmesinde Kuru Baklagiller ve Yağlı Tohumlar

Çocuk Beslenmesinde Kuru Baklagiller ve Yağlı Tohumlar

Kuru baklagillerin en önemlileri nohut, mercimek, fasulye, bakla, bezelye, soya fasulyesi ve börülcedir. Protein kaynağı olduklarından yeterli et alamayan toplumlarda kullanılır. Olgunlaşmamış tohumlar olduklarından esas bileşimleri protein ve karbonhidrattır. Tanelerinin iç kısımlarında nişasta, dış kısımlarında...

Yumurtanın çocuk beslenmesinde yeri ve önemi

Yumurtanın Çocuk Beslenmesinde Yeri ve Önemi

Madensel maddeler ve vitamin bakımından zengin, bol protein ihtiva eden, besin değeri yüksek ve çocuklar için ideal bir besindir. Yumurta proteininin kalitesi yüksektir. Yağı doymuş yağ asididir. Sarısında bol miktarda A-B vitamini vardır. Kabuğu...

Etler beslenmemizde önemlidir.

Etin Çocuk Beslenmesindeki Yeri ve Önemi

Et; koyun, sığır, kümes ve deniz hayvanlarının yenebilen kısımlarıdır. Etler en önemli protein kaynaklarıdır. Ette bulunan proteinler aktin, miyosin, miyojen, albümin, miyoglobindir. Miyoglobin ete kırmızı rengini verir. Bağ dokuları etin yumuşaklığını etkiler. Bağ dokusu...

C vitaminince zengin yiyecekler

Vitaminler ve Görevleri

Vitaminler, sağlıklı yaşama, büyüme, gelişme, vücudun düzenli çalışması için besinlerle alınması gereken ve metabolizmada görevli olan organik maddelerdir. Her vitaminin vücut çalışmasında benzer ve ayrı görevleri vardır. Vitaminler birbirleriyle ilişkili ve tamamlayıcı olarak çalışır....

Mineral Maddeler ve Görevleri

Basit inorganik şekillerdeki elementlere, madensel maddelere “ mineral” denir. İskeletin normal olarak gelişebilmesi, vücut organlarının düzenli bir şekilde çalışabilmesi için mineral maddelere ihtiyaç vardır. Vücut ağırlığının % 4- 6’ sını mineraller meydana getirir. Minerallerin...

Karbonhidratlar en çok kuru tanelilerde ve baklagillerde bulunur. Kolay saklanıldığından halk tarafından yaygın olarak tüketilir

Karbonhidratlar ve Karbonhidratların Görevleri

Karbon hidrojen ve oksijenden (C,H,O) meydana gelmiş, vücuda enerji sağlayan organik bileşiklerdir. Çoğunlukla bitkilerde, yiyeceklerde bulunur. Bitki, güneşten aldığı ışık enerjisi ile karbondioksit ve sudan yararlanarak zengin içerikli bir besin olan glikoz (şeker) elde...

Yağlar , Yağların Yapısı ve Görevleri

Yağlar en ekonomik enerji kaynağıdır. Yağlar, aynı miktarda protein ve karbonhidrata nazaran iki kat daha fazla kalori verirler. Vücuttaki en önemli enerji deposu yağlardır. Vücut ihtiyacından fazla alınan kalori vücutta yağ olarak depo edilir....

Protein yönünden zengin yiyecekler

Proteinler ve Proteinlerin Görevleri

Büyüme ve gelişme için gerekli besin maddelerinin başında gelir. Vücudun en küçük parçası olan hücrenin yapı taşıdır. Proteinlerin en küçük parçası aminoasitlerdir. Çeşitli aminoasitlerin birleşmesinden oluşan bileşikler proteinlerdir. Aminoasitlerin bileşiminde C, O, H, N bulunur. Bu...

Beslenme, hayatın hızlı döneminde sağlığın temelini oluşturur.

Beslenmenin Tanımı ve Önemi

Beslenme, her canlının her gün bilerek veya bilmeden yaptığı bir uğraşıdır. Yaşamın başlangıcından ölümüne dek süren bu uğraşın önemi çok büyüktür. Beslenme yalnız açlık duygusunu gidermek ve karın doyurmak için yemek yemek değildir. Karın...